Hayri Varol

Hayri Varol

Mavi Uçlu Kalem

Euroasia City'liyiz Evvelallah... Elveda Akasya Sokak

10 Ekim 2018 - 14:52 - Güncelleme: 21 Aralık 2018 - 13:48

''Eşrefpaşalıyız evvelallah, bizde yamuk olmaz abi'' diyordu kaytan bıyıklı, esmer tenli, her haliyle ağır, civanmert aynı zamanda mahcup, bir o kadarda mağrur delikanlı..

''Kız sen İstanbul'ul neresindensin?.. Üsküdar mı, Sarıyer mi, Tarabya mı, Kadıköy mü?'' diye soruyordu bir başka bıçkın ve çapkın civanımız.. Heybeli'de mehtaba çıkıyordu her gece sevdalılarımız.. Çamlıca'nın üç gülüydü taze kızlarımız.. Emirgan'da randevuleşiyor, İstiklal'de dolaşıyor, Boğaziçi'nde bir rüyanın içine dalıyor, Kordon'da göz atıyorduk manitalara..

Gazipaşa uğrak yerimiz, Taşhan iş yerimiz, Gençlik Caddesi tur yerimiz, Salı Pazarı alışveriş yerimiz, Bakkal Hasan veresiye defterimizdi..

Sırtı yere gelmez, bileği bükülmezdi Kemal Paşalıların.. Karagümrük dendi mi akan sular dururdu.. Bir başkaydı Esentepe kızları.. Başıboş dolaşılamazdı Çayırlık'ta.. Beşyol, Altıparmak, Çiftkaldırım, Dikili, Yıldırım, Fevzi Paşa, Medrese Arası,Tepeköy, Şirince, Karanfil Sokak.. Ve illede her bucakta, ilçede ,ilde mutlaka var olan Atatürk Mahallesi, Gazi Caddesi ya da Ata Apartmanı.. 


Hangisini sayalım, saymakla biter mi? Her bir mahalle ya da semt ayrı ayrı kendine özgü özellikleriyle ama illede isimleriyle öyle güzeldiler ki..Her semtin bir kaidesi, disiplini, disiplin eden bir büyüğü, hatırı sayılanı, sözü dinleneni vardı.. Selam vardı, hal vardı, hatır vardı.. Uzun süre görülmemek dikkat çeker merak edilir aranır sorulurdu.. Aşılmazlar birlikte aşılırdı.. İsimler gibi anane ve geleneklerde özdü..

 

Zaman çok değişti.. Her şey ama her şey değişime uğruyor.. Bu değişime uğrayanlardan biride yapılaşma ve dev konutlar.. Koca koca mahalleler hatta köyler artık dev firmaların inşaa ettiği sitelerde alt alta, üst üste beton yığınları halinde bir yerde toplanıyor.. Kimine göre çağa göre olması gereken, kimine göre ise komşuluğun, selamın sabahın bittiği nokta..


Tartışılabilir, farklı fikirler ve düşünceler ortaya konulabilir, bu işin başka yanı..

Olayın bir başka yanı daha var ki eyvah eyvah!!

Bu dev sitelerin isimleri!!..

Hemen hemen hepsi yabancı isimle yükseliyor şehrin kenarında.. Dream City, My Forest City, Euroasia City, Mall of İstanbul, Torium, Nishistanbul, Flex... Daha niceleri niceleri..


Bu yabancı isimli konutlar sadece büyük kentlerde değil, Anadoluya doğru açıldığınızda da görmek mümkündür.. 

Biz işyerlerinin yabancılaştığıyla yakınırken hemen dibimizde ileride mahallelerin, köylerin, kentlerin yerlerini alacak bu yerler sessizce avucumuzdan uçuveriyor.. Yabancılaşıyoruz...


Artık olmayacak Hacı Nabi Mahallesi, Şükrü Paşa, Kirazlık, Bahçelievler, Beşyüz Evler, Somuncu Baba, KaracaAhmet, Cumhuriyet Caddesi..

 

Yeni randevüleri The Marina'ya verin, yerinde olmayacak çünkü Yakupoba..


Yürü be Euroasialı Arap Celal, Aris Park Residencelı Şemsi kim tutar sizi...

Bu yazı 5314 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum