Mustafa Aydınlı'dan "Yarın" ve "Bir ülke düşünün"


      Mustafa Aydınlı, 1956 yılında Çorum'un Kertmebabaoğlu köyünde doğdu. İlkokulu köyünde ortaokulu ve Endüstri Meslek Lisesini Çorum'da okudu. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Bölümünü bitirdi.
      Sungurlu, Çorum Tekirdağ Saray ve Çorlu ilçelerinde Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü Şefi ve öğretmen olarak görev yaptı. 2004 yılında emekli oldu.
      Evli, ikisi kız 3 çocuk babası olup Tekirdağ Çorlu'da yaşamaktadır.
Yarın yazın alanına şiir yazarak başladı. Babasının doğaçlama şiir okuyuşundan etkilenerek kendisi de şiirler yazmaya başladı. Pek çok dergi ve gazetede şiirleri ve makaleleri yayınlandı köşe yazarlığı yaptı.
Keşiş Dağı (2002, Şiir) Yarın ve Bir Ülke Düşünün (makaleler) kitaplarını yayınlandı.
      Mustafa Aydınlı, 2002 yılında Keşiş Dağı adlı şiir kitabını yayınlandığında bana göndermişti. Kitabı ile ilgili olarak yazı işleri müdürlüğünü yürüttüğü Malatya Yorum gazetesinde ‘Keşiş Dağı’ başlığıyla bir yazı yayınlamıştım. O yazıdan bir bölümü sizlerle paylaşayım.
     “Halk Edebiyatını ‘Köylü Edebiyatı’ diye kötüleyerek küçümseyenler yanıldıklarını anlayacaklardır. Aydınlı, halk şiirinin yaşatmaya çalışan ozanlardan birisidir.” (26 Eylül 2002)
     Mustafa Aydınlı, süreçte köşe yazarlığını yaptığı gazetelerde yayınlanan yazılarını 'Yarın' ve 'Bir Ülke Düşünün' adlarıyla iki kitapta topladı.
      Yarın
      2018 yılında yayınlanan yarın da Çorlu Devrim ve Çorum haber gazetelerinde yayınlanan yazılarının bir bölümünü toplamış.
Yarın kavramından hareket ederek kitabına yarın adını vermiş. Ali Rıza Binboğa yarınlar şarkısından bilim adamlarının yarınlar için çalışmasına Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyet sonsuza dek yaşayacaktır derken uzak yarınları işaret ettiğine dikkat çekiyor.
     Yazılarında insan, çocuk, park, öğretmen, Türk, Türkiye, aydınlanma, eğitim, kültür, ekonomi, kadın, uyuşturucu, tarih, gıda, uygarlık, egemenlik, halk, seçim, siyaset, demokrasi gibi toplumsal kavramlarının yer aldığı makalelerinde daha güzel bir yaşam daha güzel bir toplum daha güzel bir ülke ve dünya özlemi ve düşüncelerini anlatmaya çalışmış...
“Galileo, ‘Dünya dönüyor’ dediği için ölüm cezasına çarptırılırken, kuşkusuz bu bilimsel gerçeğin yanı sıra yarınları düşünüyordu.”
      Bir Ülke Düşünün
      Bir Ülke Düşünün kitabında da yine aynı amaçla köşe yazarlığını yaptığı gazetelerde yayınlanan yazılarını bir araya toplamış.
     Mutluluk, Cumhuriyet, üniversite, Pir Sultan, karanlık (cehalet), demokrasi, kapitalizm, meslekler, eleştiri kültürü, toplum psikolojisi, din ve siyaset, eğitimin dinselleştirilmesi, işsizlik, terör, medya, iktidar ve itibar, barış, yerel yönetimler ve bir ülke düşünün artık...
     Ülkemizin her yönüyle zengin ve bulunmaz nimetleri olmasına karşın, var olan ve yaşanan olumsuzluklara dikkat çekmiş.
      Bir ülke düşünün işte…
     “Nüfusa oranla mahkûm sayısında dünya ikincisi, Avrupa birincisi olduğumuz açıklandı.
     Şeker fabrikalarını sattığımız ilerle cezaevi yaptırıyoruz.
     Dünya bilgi kaynağı Vikipedia yasak, ülkenin bilgi hazinesi Milli Kütüphanenin kapısına kilit vurmuşsuz...”
Süleyman ÖZEROL