KORONA VİRÜSÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ


    Korono virüs çok asi çıktı. Yer küreyi kasıp kavuruyor. Tabuları yıkıyor, sınır tanımıyor. İnsanoğlunun ahlak ve bilinç dağarcığında ne varsa dışa vurumunu sağladı. Sanırsın insanlık test ediliyor, zengin fakir demiyor, üsttekiler alttakiler demiyor, herkese yapışıyor. Ancak yine de en çok ezilen ve yükün büyük ağırlığı, alttakilerin omuzunda kalıyor.
    Korono virüs insan içinde saklı kalmış, kendisi kadar tehlikeli başka bir virüsü daha ortaya çıkardı.  Bencillik ve fırsatcılık. Aslında yersiz ama olağanüstü bir makarna ve bakliyat salgını başladı. Kolonya, maske ve makarna gibi ürünler normalin 4-5 katı daha pahalı satılır oldu. 
    Yer yer ortaçağ artığı düşünceler ve uygulamalar ortaya çıktı. Virüsten korunmak için muska yazan şarlatanlar ortalıkta dolaşırken, Sağlık Bakanlığı’ndan geliyoruz diyerek kapı kapı dolaşan korono virüse karşı önlem ekibiyiz diyen dolandırıcılar, ‘karanlık suda balık avlamaya’ çalıştı. Sık sık polisin dolandırıcılara karşı uyarılarını duyar olduk.
    Virüs ilk Çin’de ortaya çıktı ve Çin’i vurdu.  Çin 1.4 milyar insan için savaşıyor ve başarıyor. Şu an kendi ülkesinde virüse kelepçe vurmuş durumda. İtalya AB’ye imdat diyor ama yardımına Çin geliyor. ABD bu koşullarda bile İran’a ambargoya devam ediyor. İran’ın sağlık sektörünü vurmaya çalışıyor. Emperyalizm; İnsanlık ölmüş dedirtiyor. Dahası Çin’liler İspanya, Güney Kore, Japonya, İran, Irak ve Suriye’ye de el atıyor yardım ediyor.
    Artık Küba’nın ilaç üretimindeki açık ara farkını kimse inkar edemiyor. İnsanlık adına paylaşımlarınıda Emperyalizm utangaçca kabul etmek zorunda kaldı. Küresel ölçekli tehditler, salgınlar ancak küresel ölçekli düşünce, anlayış, önlem ve işbirliği ile çözülebilir.
    Kapitalizm çirkin yüzünü ve kar hırsını, sağlık konusundada gösteriyor. Değirmenin ağır taşları altında öğütülen yine insan oluyor. Sistemin çarpıklığı ve yetersizliği böylesi zor anlarda açığa çıkıyor. Beslediği kültürün insan modelide. 
    Çaresizce hurafeler çağına dönenlerde anladıki “Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, hayat için, muvaffakiyet için en hakiki mürşit ilimdir, fendir; ilim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir.” 
    İnsanlık aklıyla ve bilimle, fenle çok corona virüslere kelepçe vuracaktır. Yeterki öz benliğimizdeki olumsuz virüsleri yenelim.