KADININ ADINDAN HABERİN VAR MI?


      AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, TBMM’de yaptığı konuşmada “Bu ülkede AKP gelene kadar ‘kadın’ kelimesinin adı yoktu.” diyor.
      Özlem Zengin siyasal İslamcı bir partinin milletvekilidir. AKP iktidarında kadına şiddet ve kadın cinayetleri tavan yapmıştır. Hal böyleyken kendilerinden önce, kadının adının olmadığını söylemek, sanıyorum düşünerek ve tartarak söylenmiş bir söz değildir.
      Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı 5 Aralık 1934’te Atatürk’ün sağlığında verilmiştir. Pek çok Avrupa ülkesinde henüz kadının seçme seçilme hakkı yokken. 
            1926’da Medeni Kanun ile birlikte erkeğe çok eşliliğin yasaklandığını, kadının aile mirasından eşit yararlanması gerektigini bilmiyor olamazsınız. Bu kanunlar olmasaydı şimdiki kadınlarımız kimin kaçıncı eşi, yada cariyesi olacaktılar acaba.
      3 Nisan 1930 tarihli Belediye Kanunu ile belediye başkanı ve muhtar olma hakkı kazandılar. 
      AKP’den önce Kadın Bakanlığı vardı. Adından anlaşılacağı üzere bu bakanlık ne iş yapıyordu? Ayrıca  2011 yılında kadın bakanlığını kaldırarak, buradan kadının adını kim sildi? Haberin var mı?
      İktidarınız döneminde kadın ekonomik ve sosyal hayattan dışlandı. Gazetecileri hapse atarken, kadın katillerini ve tecavüzcüleri iktidarınız affetti, cezalarını hafifletti.
      İstanbul Sözleşmesi kadın haklarını koruma ereği taşır. Sözleşmeyi tartışmaya açan AKP iktidarı, haberin var mı?
      “Kadın mıdır, kız mıdır bilemem” diye konuşan kimin lideri. “Kadın kahkaha atmayacak, iffetli olacak” diyen Başbakan Yardımcısı kim? Haberin var mı?
      “Başı açık kadın perdesiz eve benzer, ya kiralıktır. Ya satılık” sözü ve “Hamile kadın sokağa çıkmamalı” anlayışı hangi zihniyetin eseri? Haberin var mı?
      Küçük yaşta evlilikleri, küçük yaşta kız çocukla evlenerek ceza alanların affı için, TBMM’lisinde sabaha karşı kararları çıkarmaya çalışanlar hangi parti? Haberin var mı?
      Torunu olmakla övündüğünüz Osmanlı da iki kadının şahitliği bir erkeğe eşitti, mirasta  iki kadının hakkı bir erkeğe eşitti, haberin var mı?
      Haberin var mı Özlem Zengin? Cumhuriyetle birlikte kadın erkeğin eşi ve eşiti olduğundan. Erkek Cumhuriyet öncesi 3 kuma alabiliyordu. “Boşol” deyincede kadın boşanıp sokakta kaldığından, haberin var mı?
      1922 de Üsteğmen Fatma Seher, 300 kişilik müfrezesi ile Sakarya’da, İnönü’de, Dumlupınar’da, Ege Dağlarında atı üzerinde işgalcilerle çarpıştı, haberin var mı?
      Kadın Cumhuriyet döneminde hemen her meslekte var oldu. Örneğin kaptanlık, plotluk, makinistlik, doktor, öğretmen, askerlik, hakimlik, savcılık, mühendislik... Haberin var mı?
      Binlerce kadından bazılarını sayalım. Halide Edip Adıvar, Sabiha Gökçen, Muazzez İlmiye Çığ, Haince katledilen Bahriye Üçok, Türkiye Güzeli Feriha Tevfik (1929), Dünya Güzeli Keriman Halis Ece (1932) ...
      Eski Başbakan Tansu Çiller, Eski Bakan yeni İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 12 Eylül baskısının dorukta olduğu dönem, 1 Mayıs’ta bir elinde bayrağı, diğer elinde mangal gibi yüregiyle Taksim meydanına yürüyen Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran’ın da, kadın olduğundan haberin var mı?
      Bir yönden Özlem Zengin haklı, kendi dönemlerinde kadınlar çok gündeme geldi, “Eksik etek.. Kadın mıdır? Kız mıdır?...Hamile kadın sokağa çıkmasın...Örtüsüz kadın perdesiz ev... Küçüğün rızasını almak...” Kadın cinayetleri, tecavüzler, küçük yaşta gelinler, şort giyen kadına tekmeli saldırı, Başak Demirtaş’a hakaretler, hiç gündemden düşmedi.
      Bir atasözümüz vardır. “Anasını verin danasından vaz geçtim”, Kadınların Cumhuriyetle kazanımlarına dokunmayın, üstü sizde kalsın.