Ayna Ayna Güzel Ayna!


        Ayna ayna, güzel ayna, söyle bana! Benden daha güzeli var mı bu dünyada? Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalındaki cadının bu sözlerini unutmak mümkün mü? Şimdi soruyorum da acaba çirkin cadının bu sözlerini kaç kişi örnek almıştır kendine? Bu sözlerle mi başladı içimizdeki mükemmeliyetçilik duygusu. Hani deriz ya kimse dört dörtlük olamayacağı gibi bu mükemmeliyetçilik duygusunun kişiye zarar verdiğini düşünüyorum.
        Kötü cadının içinde yarattığı bu ayna gerçek olmadığı gibi her şeyi olduğundan binlerce kat büyük gösteren çukur bir ayna olduğu kesin görünüyor. Geceleri süpürgesi ile bulutların altında uçan cadı bir dikiz aynası da kullanmıyor gibi. Kendisi dışında hiçbir varlığı önemli  görmeyen bir cadının cisimleri küçük gösteren bir dikiz aynasına niçin ihtiyacı olsun ki. Belki de bu yüzden çirkef cadı, bir dev aynasının çukurunda sürdürüyor yaşamını.
        Ayna sözcüğü Farsça kökenli olup TCK’na göre; Işığı yansıtan, varlıkların görüntüsünü veren, cilalı ve sırlı cam, gözgü, mirat anlamlarını içermektedir. Çok ilginçtir ki Arapça göz demek nerede ise ayna sözcüğünün söylemine yakındır. Sonundaki sesli harfi kaldırıp ‘ayn’  dersek gözü ifade etmiş oluruz. Gözlerimiz bedenimizin aynasıdır.
        “Hayat bir ayna gibidir. Gülümserseniz o da size gülümser” der. Peace Pilgrim. Belki  de karşıdan çevreden aldıklarımız, verdiklerimizle eşittir. Buğday ekersek mısır hasadı yapmamız mümkün değildir.                      Batı’nın düşünürleri sanatçıyı, çevresini yansıtan bir prizmaya benzetirken, Anadolu kültürü  ile yetişen bizler sanatçıyı aynaya benzetir ve çevremizdeki güzel insanlar için gönül gözü açık deriz.  Kötü insanlar için ise gönül gözü kör olmuş deyimini kullanırız.
                                İnsanların hatalarını kabul etmesi erdemli bir davranıştır ve bu düşüncedeki insanlar, daima iyi olma yolundadır. Her şeyin en iyisini ben bilirim ben yaparım. En güzel benim diyen kişiler,  büyük bir yanılgının içinde kaybolup giderler.                  Kendilerini mükemmel sananlar için MFÖ müzik grubu ne güzel bir şarkı yapmıştı. “Peki peki anladık” adlı şarkının sözleri, şöyle başlıyordu:
 “Peki, peki anladık
Her şeyden sen anlarsın
Peki peki anladık
Her şeyi sen bilirsin”
Nakarat bölümün ben pek severdim:
Sen neymişsin be (…. Abi, abla, teyze, …… vs.)