ATATÜRK'ÜN İŞ BANKASI HİSSELERİ


                Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin en büyük özel bankası olan İş Bankası’ndaki Atatürk vasiyeti olan Cumhuriyet Halk Partisi hisselerinin Hazine’ye devrini yeniden gündeme getirdi. 
                 AKP’nin TBMM grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’in vereceği kararla CHP hisselerinin Hazine’ye tahsis edileceğini söyledi; CHP tarafından bankaya gönderilen üyeler eliyle yolsuzluk yapıldığını da öne sürdü. Hemen burada şu soruyu sayın Cumhurbaşkanına sormak isteriz. 17 yıldır iktidardasınız. CHP’nin bu yolsuzluğu neden ortaya konulmamıştır. Yoksa bu söz boşlukta kalır. Pek çok ekonomistin belirttiği gibi dikkatleri enflasyon ve ekonomik krizden çekip başka yöne çekmek olarak almak gerekir.
                Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları sonrası Borsa İstanbul’da işlem gören İş Bankası C hisseleri %5,5 civarında değer kaybediyor.
                Atatürk’ün vasiyeti gereği hisseleri CHP temsil ediyor, Atatürk hisselerinden CHP temettü (kazanç, kar) geliri elde etmiyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti uyarınca temettü ödemeleri vasiyetname gereği ve yasal mevzuat çerçevesinde Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na yapılıyor. O Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumuda 12 eylülde asıl Atatürk’ün istediği rotadan çıkarılmış olup. Yozlaştırılmıştır.
                 Bu miras hukukunu ilgilendiren bir konudur. Mustafa Kemal Cumhuriyetin kurucusu ve bir şahıstır. Şahısların özgür iradesi ile mirasını kime nasıl bırakacağı hukuk geçerli olduğu sürece açıklanmıştır. Bunun aksini iddia Türkiye 100 yıla yakın hukuksuz yönetildi, bende hukuku meşru kılacağım demek olur.
                İş Bankasının kamuoyuna açıklamasında; “...Atatürk hisselerinin oranı %28,09’dur. ... İş Bankası siyaset malzemesi  yapılamayacak önemde bir kuruluş olup, özellikle ülkemizin yoğun ve hassas gündemi içinde tüm değerlendirmelerin bu önem çerçevesinde yapılması milli menfaat meselesidir. Bankaların güven müesseseleri olduğunu, bu güvenin ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde hassasiyetle korunmasının bankalarımızdan ziyade milli ekonomimiz açısından önem taşıdığını kamuoyunun bilgi ve takdirine sunarız.” Demektedir.
              CHP’li Muharrem Erkek: “İş Bankası’nı önce Hazine’ye oradan Varlık Fonu’na ve Katarlılara aktarmak istiyorlar” demektedir.
            Asıl Atatürk'ün kişisel mirası gerekçe yapılarak İş bankasına operasyon yapmak istedikleri açıktır.  Gerek Anayasada, gerekse insan hakları bildirgelerinde kişisel mülkiyetin dokunulmazlığı açıkca ifade edilmektedir.
           Bu operasyon ulusal ekonomiye zarar verir. Zarar ne söz, ekonomik çöküşü ve çıkmazın boyutlarını ifade eder. Kamu bankalarının ettiği zararla İş Bankası’nı kıyaslamak pek çok sorunun yanıtıdır. Ulusarası planda güven kaybolur. Hassas konuların polemik konusu yapılması sadece çöküşü hızlandırır, ülke büyük zarar görür.