Soma'daki maden faciası dünyanın gündeminde

Dünyanın önde gelen basın kuruluşları ve haber ajansları Soma'da yaşanan maden faciasına geniş yer ayırdı. CNN, Türkiye'den canlı yayınlarla sürdürdüğü yayınında güvenlik zafiyetine dikkat çekti.

Soma'daki maden faciası dünyanın gündeminde

Dünyanın önde gelen basın kuruluşları ve haber ajansları Soma'da yaşanan maden faciasına geniş yer ayırdı. CNN, Türkiye'den canlı yayınlarla sürdürdüğü yayınında güvenlik zafiyetine dikkat çekti.

Soma'daki maden faciası dünyanın gündeminde
14 Mayıs 2014 - 08:59 - Güncelleme: 16 Ocak 2019 - 15:30

Dün Manisa Soma'da yaşanan ve tüm Türkiye'yi derin yasa boğan maden faciası dünyada da geniş yankı uyandırdı. Haberi, birçok basın kuruluşu ve haber ajansı ilk sıradan duyurdu. Televizyon kanalları, gün boyu ara ara yapılan yayınlarda, faciaya geniş yer ayrıldı.CNN, ilk sıradan geçtiği haberde, kömür madenindeki patlamada en az 201 kişinin öldüğünü yüzlerce kişinin madende mahsur kaldığını duyurdu. Türkiye'den 

 
yaptığı canlı telefon bağlantılarıyla faciayı yakından takip eden CNN, Türkiye'de geçmişte yaşanan maden kazalarına ve güvenlik eksikliklerine de değindi. CHP'nin söz konusu maden hakkında 20 gün önce verdiği araştırma önergesinin hükümet tarafından reddedilmesi de haberde verilen bir diğer dikkat çekici ayrıntı oldu.

Reuters haber ajansı, 'patlamadan 12 saatten fazla bir süre geçmesinin ardından Türkiye tarihinin en büyük maden faciasıyla karşı karşıya ölü sayısı 201'i buldu' diyerek facianın boyutunu gözler önüne serdi. Yüzlerce kişinin hala madende sıkışıp kaldığının belirtildiği haberde, kazanın tam vardiya değişimi sırasında olmasının boyutlarını da arttırdığı vurgulandı. Haberde ayrıca, 1992'de Zonguldak'ta yaşanan ve 263 işçinin ölümüyle sonuçlanan, Türkiye'nin şimdiye kadar tarihindeki en kötü maden kazası da hatırlatılmış.

Associated Press haber ajansı ölü sayısının 201'i bulduğunu ve giderek arttığını belirttiği haberinde Enerji Bakanı Yıldız'ın açıklamalarına yer verdi. Dünyaca ünlü ajans, Maden İşçileri Sendikası Başkanı Nurettin Akçul'un 'Türkiye'nin tarihindeki en büyük maden kazasıyla karşı karşıya olduğunu' vurguladığı açıklamalarına da yer verdi.

New York Times, Bakan Yıldız'ın açıklamalarına dayandırdığı haberinde 363 madencinin çıkarıldığını, yüzlerce kişinin maden de mahsur kaldığını belirtti. Korku ve endişe dolu yüzlerin maden ve hastane çevresinde toplandığı haberde verilen bir diğer ayrıntı.

Daily Mail, yerin 2 km derinliğinde meydana gelen kazada ölü sayısının giderek arttığını yüzlerce insanın aşağıda mahsur kaldığını bildirdi. Madencilerin çalışma arkadaşları ve ailelerinin maden çevresinde toplandığı belirtildi.

BBC de, Türkiye'deki maden faciasında ölü sayısının 201'i bulduğunu ve giderek arttığını bildirdi. 

 Haberde, 787 kişinin yer altında mahsur kaldığı, ölümlerin çoğunun karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden gerçekleştiği anlatıldı.

Huffington Post, faciayı manşetine taşıyarak 'yüzlerce madencinin öldüğünü ve ölü sayısının giderek arttığını' okuyucularına ilk haber olarak duyurdu. Ünlü haber sitesi, Türkiye'de maden kazalarının sıklıkla yaşandığını, bunun madenlerdeki güvenlik zafiyetinden kaynaklandığını belirtti.

The Guardian gazetesi, 200'ün üzerinde madencinin hayatını kaybettiğğini 200 ila 300 arasında madencinin de yerin altında mahsur kaldığını duyurdu. Haberde maden kazalarının Türkiye'de sık sık yaşandığı vurgulanırken, CHP'nin kazadan önce verdiği, hükümet tarafından reddedilen araştırma önergesine de değinildi.

Independent ise kurtarma ekiplerinin yerin altında sıkışan yüzlerce madenciyi kurtarmak için zamanla yarıştığını, 400'ün üzerinde kurtarma görevlisinin bölgede bütün gece çalışma yürüttüğünü bildirdi. Gazete ayrıca, kazada ölenler arasında 15 yaşında bir madenci olduğu bilgisini de okuyucularına aktardı. Tekirdağ gazetesine yansıyan son bilgiler bu yönde. Yeni detaylarla Tekirdağ Haber Gazetesinden güncel bilgiler, geldikçe eklenecektir.

Bu haber 2265 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tekirdağ 7 Günlük Hava Durumu Tahminleri Kasım 2020 Haberi
Tekirdağ 7 Günlük Hava Durumu Tahminleri Kasım 2020 Haberi
Tekirdağ Hava Durumu 7 Günlük Kasım 2020 Kar Yağışı Tahminleri
Tekirdağ Hava Durumu 7 Günlük Kasım 2020 Kar Yağışı...