Taner Yıldız: Can Kaybı 284'e Yükseldi

Bakan Taner Yıldız faciada ölü sayısının 284'e yükseldiğini açıkladı. Bakan ayrıca madende devam eden yangınla alakalı, "Söndürülmek üzere." dedi.

Taner Yıldız: Can Kaybı 284'e Yükseldi

Bakan Taner Yıldız faciada ölü sayısının 284'e yükseldiğini açıkladı. Bakan ayrıca madende devam eden yangınla alakalı, "Söndürülmek üzere." dedi.

Taner Yıldız: Can Kaybı 284'e Yükseldi
15 Mayıs 2014 - 22:22 - Güncelleme: 06 Ekim 2019 - 23:40

Türkiye, tarihindeki en büyük maden facialarından birini yaşıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız ölü sayısının saat 00.45 itibariyle 284'e yükseldiğini belirtti. Facianın başlamasına sebep olan yangının da söndürülmek üzere olduğu açıklayan Bakan,"Madencilerin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı." dedi.
 

ARAMA KURTARMA EKİBİ MADENE AKŞAM GİREBİLDİ
 

Maden faciasının 3.gününde çalışmalar hala tam olarak söndürülemeyen yangın nedeniyle akşam saatlarinde başlaya bildi. Arama kurtarma görevlilerinin Haberler com'a verdiği bilgide , "Bizim ulaştığımız cesetler gazdan kaçan işçiler, bu nedenle asıl yangın çıkan yerin dışında olduğu için ulaşabildik. İşçilere ulaşabilmemiz için 80 metrelik bir mesafe kaldı. Yoğun gazdan ve dumandan ötürü tekrar yukarı çıkmak zorunda kaldık. Bu dumanın bir şekilde tahliye edilmesi gerekiyor, yoksa çalışma yapılamaz" dedi.
 

6 AİLENİN MÜRACAATI BEKLENİYOR
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Tamamen yangın bitmiş değil. Yangın çok önemli miktarda sönmeye doğu gidiyor. Bu arada 1 işçi daha kardeşimiz daha çıkarıldı. Ocağın içerisinin normalleşmesiyle ilgili bu geceki çalışmaların önemli olduğunu düşünüyoruz. Buradan bir çağrımız olacak. 6 işçi kardeşimizin ailelerinin müracaatını bekliyoruz. AFAD merkezinin yanında küçük bir birim kuruyoruz. Buarada kimlik tanıma işlemi yapılacak. Buraya müracat etmelerinde büyük fayda var. Bir an önce yakınlarına teslim edelim." dedi.
 

GECE YARISI AÇIKLAMASI
 

Saat 00,45'de kameralara karşısına geçen Yıldız açıklamalarda bulundu. Yıldız, "Bu gece sabaha kadar  üç ayrı vardiya grubuyla birlikte çalışmalar devam edecek. Bizim dokusu yapısı sağlam insanımız bir kez daha kendini göstermiş oldu. Göstermiş oldukları sükunetten, tevekkülden ötürü kendilerine minnetlerimizi sunuyoruz. Bu çalışmaları kolaylaştırdı. Hiçbir şekilde tereddüt sahibi olmasınlar, herkes müsterih olsun, kamu veya özel sektör olsun kimsenin gözünün yaşına bakacak halimiz yok. Bu bir vebaldir ve biz bu vebali omuzlarımızda hissediyoruz.”
 

ÜÇ YILDA 114 MADEN OCAĞI KAPATILDI
 

“Son 3 yılda 114 maden ocağı kapatıldı, ruhsatları iptal oldu. Önce işçi sağlığını göz önüne alıp sonra çalışmalarımızı yapıyoruz. Hem adli hem de idari olarak denetim kazanın olduğu saatten itibaren başlamıştır. O soruşturmanın selameti için de bütün dikkatimizi o alana yöneltiyoruz.”
 

ONLARI ÇAKIRMAK BOYNUMUZUN BORCU
 

“Biz öncelikle son işçi kardeşimize varıncaya kadar, onları madenden çıkarıp ailelerine teslim etmek bizim boynumuzun borcu. Adli soruşturma başlatılmış durumda. İdari olarak da başlattığımız soruşturma var. Bütün bu haklar saklı kalmak kaydıyla ön plana aldığımız bütün işçi kardeşlerimizin çıkarılmasıdır. Özel sektörün basın açıklaması, kanaati nedir bilmiyorum, okumadım ama biz çalışmamıza devam edeceğiz. Bir gelişme olursa tekrar açıklama yaparız ama olmaması halinde bir sonraki açıklamamızı Sabah 07.00 gibi yapacağız."  dedi.
 

15 MAYIS'TA NELER YAŞANDI
 

00.45: Bakan Yıldız ölü sayısının 284'e arttığını söyledi.

20.13: Taner Yıldz ölü sayısının 282'den 283'e yükseldiğini açıkladı. Yıldız, "Soma'da kimlik tanıma sistemi kurduk. Ailelerin buralara başvurmasını rica ediyoruz." dedi. 

17:44: Madenin son uç noktasında 13 işçinin bulunduğu belirtiliyor
 
17:16: Facianın yaşandığı ocaktan hala duman çıkıyor. Dumanın anlamı içeride yangının sürdüğü. Ekipler yangın sonrası yeniden aşağıya inecek. Özellikle hedeflenen bir panel var. Çok sayıda işçinin o panelde olduğu düşünülüyor.

15:13 Enerji Bakanı Taner Yıldız Soma'da yaptığı son açıklamada "Adli ve idari soruşturma talimatımızla başlamıştı. Bunu çok sık tekrar ediyorum ama, ihmali olan biri varsa gözünün yaşına bakmayız. Burada hepimizin canı var. Kimsenin ihmaline göz yummayız" dedi.

14:00 282 işçinin cansız bedeninin çıkarıldığı Soma'daki maden ocağında kurtarma çalışmalarını sürdüren 500'den fazla ekip, 2 gündür girilemeyen galerilere ulaşmak üzere. Galerilerde 120 kişinin olduğu tahmin ediliyor. 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu Sabah saatlerinde yaptığı basın açıklamasında madendeki son durum hakkında bilgi verdi. Dün gece itibariyle yeni bir bölgeden çalışmalara başlandığını kaydeden Bakan Yıldız, bu Sabah itibariyle toplam 282 maden işçisinin cenazesine ulaşıldığını söyledi. "Bütün cenazelerimizin işlemleri tamamlandı. Adli Tıp Kurumu tarafından da o işlemler tamamlanmış oldu. Bunun yanında 21 tane işçi kardeşimiz de ailelerine teslim edilmiş oldu. Son olarak 217 işçi kardeşimiz de ailelerine teslim edilmiş oldu. Bu gün itibariyle mevcut sayımıza gelene kadar kardeşlerimizin cenazelerini ailelerine teslim edeceğimize inanıyoruz. Müracaatlarını yapıyor olmaları halinde yerine getirilmiş oluyor. Sağlık Bakanımızın da yaptığı kontrollerde taburcu olanlarında arttığını görüyoruz." dedi.
 

"DAHA FAZLA ARAMA - KURTARMA EKİBİNE GEREK YOK"
 

Ailelerin metanetli duruşunun arama kurtarma çalışmalarında yapıcı bir rol olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Yıldız, arama kurtarma ekiplerine yeni ekiplerin katılmak istediğini söyledi. Bakan Yıldız, "Arama ve kurtarma ekiplerimizin sayısı 500 aştı ve yeterli. Bundan sonrası karmaşaya neden oluyor. Bundan sonra tercümanlık yapmak isteyen arama kurtarma ekibine katılmak isteyenlerin bu yoğunluğun içerisinde bulunmamaları lazım. Tam tersine çalışmaları kolaylaştırmak yerine daha da zorlaşmasına neden oluyor. Bizim artık bu noktada daha da dikkatli olmamız lazım. Ulaşmamız gereken iki tane temiz blok var. Oralara da ulaşmamız gerekiyor. Bu gün itibariyle daha da dikkatli olmamız lazım. Buradaki yoğunluğun bir gösteriye dönüşmemesi lazım. Biz işçi kardeşlerimizi çıkartalım ondan sonra buraya kim gelmek isterse burada işini daha rahat yapabilecektir. Ama bu gün itibariyle daha da dikkat etmemiz gereken bir dönem."
 

VATANDAŞLAR BÖLGEDEN UZAKLAŞTIRILDI
 

Manisa'nın Soma ilçesinde en az 283 kişinin hayatını kaybettiği maden ocağındaki dumanların tahliyesi sebebiyle kurtarma çalışmalarına dün gece ara verildi. Yoğun dumanın çevreyi kaplaması nedeniyle ekipler zor anlar yaşadı. Vatandaşlar ve basın mensupları madenin girişindeki bölgeden uzaklaştırıldı. Bazı kurtarma görevlilerinin ocaktan çıktıkları görüldü. 
 

GAZ BİRİKİMİ NEDENİYLE ARA VERİLDİ
 

Soma’daki maden faciasında bilanço giderek ağırlaşıyor. Son açıklamayı akşam saatlerinde yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ölü sayısının 283'ye yükseldiğini söyledi. Gaz birikimi nedeniyle 23.00 sıralarında ara verilen arama-kurtarma çalışmaları Sabah 04.00'da tekrar başladı. 

Yıldız'ın açıklamasına göre, şu ana kadar 217 işçinin cenazesi de ailelerine teslim edildi. Yaralı sayısı hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise tedavi gören işçi sayısının 61 olduğunu, yaralılarda olağan üstü bir sağlık sorunuyla karşılaşılmadığını dile getirdi.
 

ÇALIŞMALAR BAŞKA KAPIDAN SÜRDÜRÜLÜYOR
 

Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen maden faciasının ardından kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar, başka bir kapıdan sürdürülürken, polis ve jandarmanın ocak çevresindeki güvenlik önlemleri de devam ediyor.

 

CENAZELER TOPRAĞA VERİLMEYE BAŞLANDI
 

Tüm cenazelerin adli tıp işlemleri de tamamlandı. Ailelerine teslim edilen cenazeler toprağa verilmeye başlandı. Madende hala onlarca işçi var. 3 gün milli yas ilan edildi.
 

BAŞBAKAN Soma'DA İNCELEMELERDE BULUNDU
 

Soma'daki incelemeleri sırasında Başbakan Erdoğan,  kömür madeninde yangında ölenlerin sayısının 238'e yükseldiğini açıklamış ayrıca "İşverenin verdiği rakama göre şu anda madende 120 işçi var." demişti.
 

BAKAN'IN YANITLAMADIĞI SORU
 

Bakan Yıldız gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen içeride kaç işçi kaldığını ve tahmini ölü sayısını açıklamayı reddetti ve şunu söylemekle yetindi: "En fazla işçi kaybının yaşandığı faciaya doğru gidiyoruz. İlerleyen saatler ölü sayısı artabilir."
 

61 İŞÇİNİN TEDAVİSİ DEVAM EDİYOR
 

Facia sonrası yaralı olarak hastaneye kaldırılan 80 işçiden bir kısmı taburcu olurken, tedavisine devam edilen işçi sayısının 61 olduğu açıklandı.
 

14 MAYIS'TA NELER YAŞANDI
 

18:55 Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 245'e yükseldiğini açıkladı.

17:16 BBC muhabirinin izlenimlerinde bir kurtarma görevlisinin sözleri facianın boyutunu tekrar gözler önüne serdi...

BBC Türkçe muhabiri Rengin Arslan, madene ilk müdahale eden yedi kişilik kurtarma ekibinden biriyle görüştü. Arslan, görüştüğü kişinin çok yorgun olduğunu, evde 2-3 saat kadar dinlenip tekrar çalışmalara katılacağını kaydetti.

Arslan kurtarma ekibi üyesinin söylediklerini şöyle aktardı:

"İlk girdiklerinde iki karış ötesini göremiyorlarmış. Her yer sis ve duman altındaymış. Bir yetkili havalandırmanın yönünü değiştirince önlerini görmeye başlamışlar."

"Toz ve duman dağılınca, etraflarındaki madencileri görmüşler. Aralarında yaşayanlar varmış."

15.39: Sinirler gerildi, aileler isyan etti.

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden kazası sonrası soğuk hava deposuna 200 metre uzaklıkta oluşturulan polis bariyeri önünde bekleyen vatandaşlar, okunan isimler içinde yakınlarının bulunup bulunmadığını öğrenmek ya da cenazelerini teslim almak için bekleyişini sürdürüyor. İlerleyen saatlerle birlikte sinirler gerilirken, bariyeri aşarak cenazelerin bulunduğu yere gitmek isteyen vatandaşlar ile polis arasında küçük çaplı gerginlikler de yaşanıyor.

Maden işçilerinden 34 yaşındaki Adem Bener'in "Onlarca arkadaşımı, kardeşimi yitirdim, onları teşhis ettim. Bundan sonra yaşamışım, kurtulmuş ne olacak ki? Ben yaşayan bir ölüyüm artık" feryadı ve bir babanın "Bırakın da oğlumun yanına gideyim" demesi yürekleri dağladı. Ayrıca madende çalışan ve sağ kurtulan bazı işçilerin de cenazelerin tutulduğu soğuk hava deposuna geldiği görüldü.

14.29: Soma'da incelemelerde bulunan Başbakan Eroğan, ölü sayısını 238 olarak açıkladı.

14.17 Yangın sürdüğü için kurtarma çalışmaları aksıyor. Halen 140-220 işçinin madende olduğu tahmin ediliyor. 20 İşçinin cenazesi ailelerine teslim edildi. Yaşamını yitiren birçok işçi için Soma'da oluşturulan Madenci Şehitliği'nde mezar kazılıyor.

12:23 Soma'da yaşamını yitiren 17 madenciye yapılan ilk otopside "karbonmonoksit gazı zehirlenmesi" sonucu yaşamlarını yitirdikleri belirlendi.

11:28: Madenden 3 yaralı çıkarıldı... Yaralının durumun ağır olduğu, vücutlarında ileri derecede yanıkların olduğu belirtiliyor..

11.11: CNN Türk canlı yayınına katılan Maden Mühendisleri Odası Eski Başkanı Mehmet Torun ocaktan 250 cesedin çıkarıldığını ve 150 işçinin de aşağıda mahsur olduğunu iddia etti. Torun ayrıca facianın meydana gelme nedeninin trafoya bağlı olmadığını öne sürdü.
 

3 GÜNLÜK MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ
 

10.24: Bakan Taner Yıldız: 3 günlük milli yas ilan edildi. Ağır yaralıların sağlık durumu iyiye gidiyor. Acı beklediğimizden büyük oldu. En fazla işçi kaybının yaşandığı faciaya doğru gidiyoruz. İlerleyen saatlerde ölü sayısı artabilir. 7 işçinin cenazesi ailelerine teslim edildi. Her türlü adli ve idari soruşturma yapılacaktır. Ölü sayısı 205 oldu... Bakan Yıldız gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen içeride kaç işçi kaldığını ve tahmini ölü sayısını açıklamayı reddetti.

09:46 Dumanın azalmasıyla kurtarma ekipleri yeniden galerilere girdi. Saat 09.00 sıralarında da bazı yaralı ve cesetler ocaktan çıkarıldı. Bu sırada heyecanla bekleyen işçi yakınlarıyla görevliler arasında hüzün ve sevinç birarada yaşandı.

09.00 Bakan Taner Yıldız: 'Ümitler azaldı'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Kurtarma faaliyetleriyle alakalı ümitlerimizin azaldığını söylemem lazım. Ölü sayısı ikiye katlanabilir. En son geldiğimiz noktada vefat eden 72 madencimizin otopsisi tamamlandı. Yangın devam ediyor"
 

HAVA PERDELERİ OLUŞTURULACAK


 
Öte yandan sabaha karşı madende yeniden başlayan yangın ve duman çalışmaları olumsuz etkileyince, uzmanlar yeni bir çalışma başlattı. Uzmanların bazı galerilere hava perdeleri oluşturarak, kirli hava ile temiz havanın birbirine karışmasını önlemeye çalışacakları ve şu ana kadar girilememiş galerilere girecekleri bildirildi.
 

VARDİYA DEĞİŞİMİ SIRASINDA MEYDANA GELDİ
 

Soma Holding'e bağlı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında dün saat 15.10 sıralarında tam vardiye değişimi sırasında madenin yaklayık 600 metre içindeki trafoda patlama oldu ve yangın çıktı. Patlamanın olduğu yerden, çıkışa doğru olan işçiler birbirlerine yardım ederek dışarıya çıkmayı başardı. Ancak yangın perdesinin arkasında kalan işçiler içeride mahsur kaldı. Zamana karşı can kurtarma yarışı başlarken önce yangının sönmesi, sonra da içerideki zehirli dumanın boşalması beklendi. Ardından kurtarma ekipleri içeriye girdi. Ana galerilerde yapılan kurtarma çalışmalarında cesetler ve yaralılar çıkarılmaya başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da madene gelip, gece boyunca aralıklarla çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Yıldız saat 05.00'de yaptığı açıklamada ölü sayısını 201, yaralı sayısını da 80 olarak açıkladı.
 

"İÇERİDEKİLERİN KURTULACAĞINI SANMIYORUM"
 

Kurtarma çalışmalarına katılan, kendisi de madenci olan Sami Kılıç, sabaha kadar sadece ana galerilere girildiğini, patlamanın olduğu bölüme ise hiç girilemediğini söyledi. Buradan çok sayıda cesedin çıkmasından korktuklarını söyleyen Kılıç, "İçeridekilerin kurtulacağına sanmıyorum. Çok fazla duman vardı" dedi. Kurtarma çalışmalarına katılanlar 201 ceset çıkarıldığının açıklanmasına rağmen bu rakamın ikiye katlanmasından korktuklarını söyledi. Yakınlarını kaybedenler hastane morgları ve Kırkağaç'taki geçici morga giderek yakınlarını teşhis etmeye çalıştı.
 

"ENDİŞELERİMİZ DAHA DA ARTIYOR"
 

Her açıklamasında hayatını kaybedenlerin sayısını arttıran Bakan Yıldız, Sabah 05.00'te verdiği bilgide ölü sayısını 201, yaralı sayısını da 80 olarak açıkladı. 80 yaralı arasında kurtarma çalışmaları için madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğu belirtildi. Endişelerinin daha da arttığını belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bizim endişemizi daha da artıracak bir durumdur bu. Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir. Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor. Endişemiz ondan. Şu anda 430 kişi kurtarma çalışmasında bulunuyor.
 

"İHMAL VARSA KAYITSIZ KALAMAYIZ"
 

İhmal varsa hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi buna da kayıtsız kalmayız ama bu bu gecenin gündemi bu değil. Bu sabahın gündemi değil. Tek bir şeye fokuslandık, o arkadaşlarımız sağ olarak kurtarılması. İdari ve adli ne varsa zaten o yapılır."

Personel listesi üzerinde çalışma yapıldığını, Adli Tıp Kurumu ve savcılıkla görüştüklerini, hukuki işlemlerin hızlı şekilde yürütülmesi için uğraş verdiklerini aktaran Yıldız, şunları kaydetti: "Sayı endişe ettiğimiz noktaya doğru gidiyor. Yarının hazırlıklarını, organizasyonu da bir yandan yapmamız gerekiyor. Cenaze işlemleriyle ilgili bir boşluk olmaması için çalışmamız lazım. Bakan yardımcısı, milletvekili arkadaşlarımızla görev dağılımı yaptık, yüreğimizde büyük bir acıyla bunları yapıyoruz. Herkesin bulunduğu ilçede köyde toprağa verilmesi daha doğru görünüyor."

Bakan Yıldız, soru üzerine madeni işleten şirketin yetkilileriyle görüştüğünü de bildirdi.
 

"YANIK SÖZ KONUSU DEĞİL"
 

Ölen madencileri teşhisiyle ilgili olarak da Bakan Yıldız, grizu ve darbe olmadığını belirterek, "Yanık söz konusu değil. İşçi kardeşlerimiz karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle şehit oldular. Hastanelere ve belli morglara kaldırmış bulunuyoruz" diye konuştu.
 

CESETLER KAVUN DEPOSUNDA
 

Patlamada ölenlerin cesetleri, Kırkağaç ilçesinde bulunan kavun saklama deposuna konuldu. Soğuk hava deposuna, ayrıca iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi. Cenaze taşıyan onlarca ambulansın giriş çıkış yaptığı soğuk hava deposunda başta İzmir ve Manisa olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayıda savcının da kimlik tespiti, inceleme yaptığı bildirildi. Madenci ailelerinden bazıları da soğuk hava deposuna gitti. 
 

BELEDİYE BAŞKANI "157 ÖLÜ VAR" DEMİŞTİ
 

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, saat 00.00'te yaptığı açıklamada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta bugün meydana gelen faciada, resmi olmayan bilgilere göre 157 madencinin yaşamını yitirdiğini, 75 yaralının bulunduğunu öğrendiğini açıklamıştı.

AFAD'A GÖRE 17 ÖLÜ

AFAD en son yaptığı açıklamada, 17 ölü olduğu 11 kişinin yaralı olduğunu 200'den fazla kişininde kurtarılmayı beklediğini açıklamıştı.

20 İŞÇİ ÇIKARILDI

Kazanın olduğu maden ocağında yapılan kurtarma çalışmaları devam ederken saat 21.00 sıralarında ocaktan 20 kadar işçi yaralı ve dumandan etkilenmiş olarak çıkarıldı. Kurtarılan işçiler, Soma Devlet Hastanesi'ne ambulanslarla sevk edildi. Kurtarılan işçilerin yangına ocağın giriş bölümlerinde yakalandığı belirtildi.

FACİADAN HEMEN ARDINDAN YAŞANANLAR

ÖLÜ SAYISI ARTTI

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, ilçedeki özel bir madende elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu madenin içinde bulunan 200-300 kadar işçinin yerin 2 kilometre altında mahsur kaldığını, hastaneye kaldırılan 20 işçiden 3'ünün hayatını kaybettiğini söylemişti. 

 

200 İŞÇİ MAHSUR 

      
Gazetecilere açıklama yapan Atçı, Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madenin elektrik trafosunun yanması sonrası duman nedeniyle madenin içindeki 200-300 işçinin mahsur kaldığını söyledi. Atçı, "Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir vardiya işçi, 200-300 civarında içeride, bu işçilerden 20 tanesi çıkarılabildi, hastanelere sevk edildi. Bir tanesinin vefat ettiği bilgisi geldi" demişti.

 

MADEN İŞ SENDİKASI'NDAN AÇIKLAMA

Maden İş Sendikası Ege Bölge Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, Küçükgençay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yokettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var, yeterli olmayabilir" dedi.

CHP HEYET GÖNDERDİ

CHP, olay sonrası Soma'ya bir heyet gönderdi. Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel ile İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu ve Alaatin Yüksel'den oluşan heyet, patlamanın meydana geldiği ocakta incelemeler yaptı.

KILIÇDAROĞLU´NUN TÜRK-İŞ ZİYARETİ ERTELENDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarın cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin gerçekleştireceği Türk-İş ziyaretinin, Soma'da meydana gelen kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle çıkan yangında can kayıplarının olması ve 200'e yakın işçinin mahsur kalması nedeniyle ertelendiği bildirildi.

MHP'DE BÖLGEYE GİTTİ

Yaşanan facia sonrası MHP'nin bölge milletvekilleri Ve Genel Başkanı Devlet BAHÇELİ de bölge gitti.

BAKANLIK HEYETİ Soma'DA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Soma'da özel şirketin işlettiği kömür madeninde çıkan yangınla ilgili inceleme yapılması amacıyla 3 iş müfettişi görevlendirildi.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Soma'daki maden ocağında çıkan yangının ardından İzmir Teftiş Grup Başkanlığından 3 iş müfettişine inceleme görevi verildi.

Öte yandan, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de Soma'ya gitti.

MECLİS Soma'YI ARAŞTIRMAYI 29 NİSAN'DA REDDETTİ

Kazanın ardından Soma’daki maden ocaklarında iş güvenliğiyle ilgili çarpıcı bir detay ortaya çıktı. 2013 yılının Ekim ayında CHP ’li milletvekilleri, Soma’daki madenlerde meydana gelen kazalarla ilgili olarak bir araştırma önergesi hazırlayarak konuyu TBMM’nin gündemine taşımak istediler. MHP ve BDP'nin de desteğini alan önerge Ak Parti oylarıyla reddedildi.

AK PARTİLİ YURTTAŞ ÖNCE "20 İŞÇİ ÖLDÜ" DEDİ SONRA DÜZELTTİ 

Ak Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Soma'da maden ocağındaki yangında 20 işçinin öldüğünü, 200'e yakın kişinin yaralandığının tahmin edildiğini söyledi. Yurttaş, yaptığı açıklamada, Manisa Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan kriz merkezinden edindiği bilgiye göre, madenden dumandan zehirlenmesi ve yanıklar sonucu 20 işçinin ölü olarak çıkarıldığını bildirdi.  

Madenden şu ana kadar hastaneye 30'a yakın kişinin hastanelere sevk edildiğini, 1'i dışında bu yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığını anlatan Yurttaş, "Madenin içinde 200'e yakın dumandan etkilenen işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Manisa, İzmir ve Balıkesir'deki tüm hastaneler hazır hale getirildi. 1 helikopter ambulans olay yerine sevk edildi."  Bölgedeki madenlerde zaman zaman göçük ve benzeri konularda kazalar yaşandığını, madenciliğin bu tür riskleri barındırdığını, önlem alınmasına rağmen böyle olayların önüne geçilemediğini dile getiren Yurttaş, "İncelemeler yapılacaktır, sorumlusu varsa ortaya çıkarılacaktır" dedi. 

YURTTAŞ: YANLIŞ BİLGİ VERİLDİ

Muzaffer Yurttaş bu açıklamasının ardından, ilk etapta kendisine 20 işçinin öldüğü bilgisinin geldiğini ancak bunun yanlış olduğunu öğrendiğini belirterek, şu anda ölü sayısının 3 olduğunu söyledi. 

TÜRK KIZILAY’I BÖLGEYE HAREKET ETTİ

Patlamaya bağlı olarak işçilerin yaralandığı ve mahsur kaldığı bilgisini alan Türk Kızılayı Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi’nin alarm durumuna geçtiği belirtildi. Kurum tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir kuruluşa ait olan maden ocağında meydana gelen trafo patlamasının hemen ardından harekete geçen Türk Kızılayı, bölgeye bir öncü araç ve 5 kişilik uzman personel gönderdi. Kan ihtiyaçları içinde Kızılay Bölge Kan Merkezi alarma geçirildi. Türk Kızılayı Manisa Şubesi yetkilileri de yerel yöneticilerle görüşerek ihtiyaç tespiti yaptı. Kızılay’a bağlı bir öncü araç ve 5 uzman ekip, olayın hemen sonrasında bölgeye hareket etti. Yaralı işçilerin tedavileri için gerekli olabilecek kanın tedariği konusunda ise Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Türk Kızılayı şubeleri tarafından takip ediliyor." 

 

MADEN KAZALARI 3 BİNDEN FAZLA CAN ALDI

Kazanın ardından gözler yeniden maden ocaklarındaki iş güvenliğine ve iş kazalarına çevirdi. Türkiye'de maden ocağı kazalarında bugüne kadar 3 binden fazla işçi hayatını kaybederken, 1992'de meydan gelen ve 263 işçinin hayatını kaybettiği grizu faciası en fazla kayıp verilen kaza oldu. Türkiye'deki maden ocaklarından yaşanan iş kazalarını  sizler için derledik.

İBB'DEN Soma'YA YARDIM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağı kazasının ardından bölgeye ekip gönderilmesi için İstanbul İtfaiyesine talimat verdi. Başkan Topbaş'ın talimatıyla arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 55 personel 17 araç ve çok sayıda ekipman bölgeye gönderildi.

GÖNDERİLEN ARAÇLAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden bölgeye gönderilen araç-gereçler ise şöyle: 1 adet Hızır Güç (Afet müdahale aracı), 2 adet Duman Savar (Duman tahliyesi ve temiz hava aracı), 2 adet İtfaiye Aracı (Muhtelif ihtiyaçlar için), 2 adet Köpük aracı, 1 adet K-9 aracı, 2 arama kurtarma köpeği, 2 adet Mobil Büfe, 2 adet Aydınlatma kulesi, 6 adet Seyyar aydınlatma, 1 adet Su ikmal aracı, 5 adet jeneratör, 50 adet temiz hava tüpü 3 adet kamyonet, 3 adet Termal kamera."


Bu haber 2360 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tekirdağ 7 Günlük Hava Durumu Tahminleri Kasım 2020 Haberi
Tekirdağ 7 Günlük Hava Durumu Tahminleri Kasım 2020 Haberi
Tekirdağ Hava Durumu 7 Günlük Kasım 2020 Kar Yağışı Tahminleri
Tekirdağ Hava Durumu 7 Günlük Kasım 2020 Kar Yağışı...