Trakya'da Tarım Arazileri Birileri Tarafından Alınıyor.

Trakya'da binlerce hektarlık tarım arazileri, birileri tarafından değerinden fazlası ödenerek satın alınıyor.

Trakya'da Tarım Arazileri Birileri Tarafından Alınıyor.

Trakya'da binlerce hektarlık tarım arazileri, birileri tarafından değerinden fazlası ödenerek satın alınıyor.

Trakya'da Tarım Arazileri Birileri Tarafından Alınıyor.
05 Haziran 2017 - 19:20 - Güncelleme: 05 Haziran 2017 - 19:40

Tekirdağ ve Edirne'de yaygın olarak yapılan buğday ve ayçiçeği tarımı ve tarımcılar kan ağlıyor. Çiftçiler ayçiçeği ve buğday gelirin giderden az olduğunu ve artık para kazanamadıklarını belirttiler.Çiftçiler '' Biz artık yapamıyoruz, bizden sonra gelecek nesilde bu şartlar altında yapamayacaklar'' diye belirtip bu yüzden topraklarını satmaya başladıklarını söylediler.''Çocuklarımız ya köylerden şehirlere gidip iş bulup çalışırlar yada köylerde kalıp ezelden beri bizim olan bu toprakları işleyip tarım yaparlar'' diyen çiftçiler, arazilerini satanların hepsinin küçük yada orta derece üretim yapan çiftçiler olduklarını belirtti.

Bundan sonra enteresan bilgiler vermeye başlayan çiftçiler ''Tarım topraklarını birilerinin topladığını'' belirtti.''Birileri'' olarak belirtilen isimleri olarak ''Ziya Organik Tarım-Nevzat Demir'' üzerinde duran çiftçiler.Onlara neden topraklarınızı satıyorsunuz diye sorulduğunda ise ''Değerinin çok üstünde fiyat veriyorlar, toprakların normalde o kadar etmeyeceğini'' belirten çiftçiler ''Neden bu kadar yüksek fiyat veriyorlar ve bu arazileri alıyorlar bilmiyoruz'' dediler.

Gerçekte dönümü 2,500 TL etmeyen arazilere 5,000 TL verip  çiftçinin araziyi satmasını cazip kılan olarak ''Ziya Organik Tarım-Nevzat Demir''  ayriyeten arazileri elde etmek için başka bir yol daha kullanıyor , ''Ortaklığı Giderme''  Evet ortaklığı giderme Miras ortaklığı olan kaliteli tarım arazilerini tespit edip ardından , bazen yüksek fiyat bazen de düşük fiyat vererek arazileri satın alıyorlar.Satın alınan arazilerin toplamı ise ok büyük ve binlerce hektarlık toplam bir araziden bahsediliyor.İşin şüphe uyandıran bölümü buralarda kuru tarım yapılıyor yani bitkinin ihtiyaç duyduğu su sadece yağan yağmur ile karşılanıyor. Bu da araziden elde edilen verimi etkiliyor. Bu durum da, neden buralara bu kadar para harcanıyor sorusunu sorduruyor.  Ancak bu topraklar tüm bunlara rağmen 1. sınıf tarım arazisi kategorisinde yer alıyor.

Merak edilen sorulardan birisi de Ziya Organik Tarım-Nevzat Demir Tekirdağ ve Edirne’de topladığı yoksa kamuoyunda rahatsızlık yaratacak ülke ya da isimlerde adına mı topladığı?

Ayrıca çiftçiler topraklarını Ziya Organik Tarım-Nevzat Demir’e sattıktan sonra da, Ziya Organik Tarım-Nevzat Demir çiftçilere bu toprakları çiftçilerden hiçbir kira, para vb. istemeden işlemelerine izin veriyor.

KİM BU ZİYA ORGANİK TARIM-NEVZAT DEMİR?


Nevzat Demir ismini duyanlar mutlaka olmuştur. Nevzat Demir, kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Beşiktaş Spor Kulübü’nün önemli simalarından, Beşiktaş’ın İstanbul Ümraniye’deki tesislerini yaptırmıştı. Bu tesislere onun adı verildi. Demir, aynı zamanda Fıratpen markasının sahibi.

Ziya Organik Tarım da Nevzat Demir’e ait. Ziya Organik Tarım ise ismini Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde kurulan Türkiye’nin ilk tohum çiftliği olan Sarmısaklı Çiftliği’ni 58 milyon dolara satın alarak duyurmuştu. Şimdilerde de Trakya’da tarım arazisi topluyorlar.


KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ ÇİFTÇİLERE OPERASYON YAPILIYOR

Ürün ve girdi fiyatlarındaki bu dengesiz gelişim, çiftçiyi tarım yapmakta zorlamaktadır. Mazot ve gübreden alınan vergilerle girdi maliyetlerinin daha da arttır.Buna ek olarak piyasanın tüccarlara terk edilerek çiftçinin ürün fiyatları konusunda yalnız ve savunmasız bırakılıyor. Girdi ve ürün politikalarında bu ısrara devam edilmesi küçük ve orta ölçekli üretim yapan çiftçilerin tarımdan uzaklaştırılmasına neden oluyor ya da sağlıyor da diyebiliriz, belki de istenen bu (Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan aşkıyla da bilinen Ethem Sancak’ın “Tarım Köylülüğün elinden alınmalı” sözünü hatırlarsınız”).   Böylelikle piyasa mekanizmasıyla tarım topraklarının büyük firmaların ve çiftçilerin elinde toplanması sağlanıyor. Burada açık açık yıllardır küçük ve orta ölçekli üretim yapan çiftçilere piyasa mekanizması aracılığıyla operasyon yapıldığı aşikardır.



Bu haber 39477 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tekirdağ 7 Günlük Hava Durumu Tahminleri Kasım 2020 Haberi
Tekirdağ 7 Günlük Hava Durumu Tahminleri Kasım 2020 Haberi
Tekirdağ Hava Durumu 7 Günlük Kasım 2020 Kar Yağışı Tahminleri
Tekirdağ Hava Durumu 7 Günlük Kasım 2020 Kar Yağışı...