Ukrayna'da savaş çıktı

Ukrayna Savunma Bakanlığı, bu sabah başlattığı operasyonda ordu helikopterlerinin düşürülmesinde rol oynadığı belirtilen 4 kişiyi yakaladı ve bu kişilerin yere yatırılmış, elleri arkadan bağlanmış fotoğraflarını servis etti.

Ukrayna'da savaş çıktı

Ukrayna Savunma Bakanlığı, bu sabah başlattığı operasyonda ordu helikopterlerinin düşürülmesinde rol oynadığı belirtilen 4 kişiyi yakaladı ve bu kişilerin yere yatırılmış, elleri arkadan bağlanmış fotoğraflarını servis etti.

Ukrayna'da savaş çıktı
02 Mayıs 2014 - 12:48 - Güncelleme: 22 Nisan 2018 - 20:56

Ukrayna ordusunun doğudaki Slavayansk kentinde bu sabah başlattığı operasyonda düşen helikopterlerden birinin pilotunun yaralı olarak Rusya yanlısı silahlı kişilerce ele geçirildiğini bildirildi.  Ukrayna Savunma Bakanlığı, pilotun durumunun ağır olduğu, kurtarılması için çalışmaların sürdüğünü duyurdu.

 

Bakanlık, ayrıca helikopterlerin düşürülmesinde rol oynadığı iddia edilen 4 kişinin yakalandığını duyurdu, bu kişilerin yere yatırılmış, elleri arkadan kelepçelenmiş halde görülen fotoğraflarını internet sitesinde yayımladı. Bu arada, Donetsk bölgesindeki tren kontrol merkezinin Rusya yanlısı silahlı gruplar tarafından ele geçirildiği, tren seferlerinde aksama olduğu bildirildi.

 

Ukrayna ordu birliklerinin Rusya yanlılarının kontrolündeki Slavyansk'ta sabaha karşı başlattıkları askeri operasyon sırasında  düşürülen helikopter sayısı üçe çıktı. Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait üçüncü helikopterin de yerden atılan güdümlü füzeyle vurulduğu kaydediliyor. Askeri operasyon sırasında can kaybıyla ilgili şu ana kadar sadece vurulan helikopterde dört kişinin öldüğü söyleniyor. Karadaki çatışmalarda ölü ve yaralı sayısı hakkında hiçbir bilgi yok. Tekirdağ haberin detaylarına dair olarak Ukrayna ordusunun operasyonda en az 20 helikopter kullandığı, gece kent çevresine havadan indirme yaptığı öne sürüldü bilgilerine ulaştı. Kentteki silahlı gruplar, ordunun kent çevresindeki birçok kontrol noktasına saldırdığını söyledi. Kentin bazı yerlerinde siren sesleri duyulduğu bildirildi.

 

Ukrayna yönetimi operasyon hakkında şu ana kadar açıklama yapmadı. Operasyonun kapsamı ve amacına ilişkin bilgi verilmedi.

 

PUTİN HER AN KRİTİK KARAR ALABİLİR

 

Kiev yönetiminin ülkenin doğusunda Rusya yanlısı bölücülere karşı 2 Mayıs sabahı operasyon başlatılacağını önceden haber alan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk bölgesindeki gelişmeleri dakika dakikasına sıcak takibe aldığı bildirildi. Putin daha dün “Kiev yönetimi Donetsk üzerine orduyla yürürse en kritik hatayı yapmış olur. Sorumlular hesabını verir” uyarısında bulunmuştu.


Rusya liderinin Donetsk bölgesi Slavyansk kasabasındaki çatışmalar hakkında her dakika bilgi aldığını duyuran Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, “Kiev yönetiminin Donetsk bölgesinde ne yapmaya hazırlandığını Başkan Putin daha 24 saat öncesinden biliyordu. Putin daha dün net bir şekilde Kiev’i uyararak “Onlar insanlık suçu işlemeye hazırlanıyor. Sorumlular çok ağır cezalandırılacak” demişti. Maalesef Başkan Putin’in en kötü beklentileri gerçekleşmeye başladı. Kiev’de kendilerini yönetim olarak tanımlayanlar halkın üzerine tank top tüfekle yürüyüşe geçti. Başkan Putin Donetsk bölgesinde yaşanan olayları dakika dakikasına aldığı raporlarla sıcak takip altında tutuyor” dedi.

 

Slavyansk, nisan ayı başından bu yana Rusya yanlısı silahlı grupların elinde bulunuyor. Bu grupların rehine olarak tuttuğu uluslararası gözlemcilerin de kentte tutulduğu biliniyor.

 

18-25 YAŞ ARKASI ERKEKLERE ZORUNLU ASKERLİK


Slavyansk'taki operasyon haberi, Ukrayna Devlet Başkan Vekili Aleksandr Turçinov'un 18-25 yaş arası gençlerin zorunlu olarak askerliğe alınmasına ilişkin kararnameyi imzalamasından hemen sonra geldi.


Turçinov, ülkenin doğusu ve güneyinde silahlı yasa dışı gruplar nedeniyle durumun kötüleştiğini belirtmiş, zorunlu askerliğin amacının "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin askeri hazırlığının artırılması ve desteklenmesi, Ukrayna' ya yönelik olası tehditlere karşı dengeli tepki vermesine yönelik ordunun yeteneklerinin artırılması" olduğunu belirtmişti.

 

Turçinov, daha önce de doğudaki kamu binalarının işgali karşısında polisin tutumunu eleştirmiş, "çaresiz" kaldıklarını söylemişti.

 

Ukrayna'nın doğusundaki birçok kentte valilik, belediye binası, polis merkezi gibi binalar Rusya yanlısı silahlı grupların elinde bulunuyor. Son olarak, dün bölgenin önemli kentlerinden Donetsk'te savcılık binası, Rusya yanlısı gruplar tarafından ele geçirildi. Son dönemde bu tür eylemlerde polis ilk kez binayı vermemek için direndi ancak çıkan olaylar sonucu bina Rusya yanlılarının eline geçti.

 

DONETSK REFERANDUMA HAZIRLANIYOR


Donetsk’te ise dün polisle yaşanan çatışma sonrası savcılık binasını ele geçiren yaklaşık bin kişilik grup binaya tek taraflı ilan edilen “Donetsk Cumhuriyeti” bayrağı astı. Çıkan olaylarda 26 kişinin yaralandığı, ateş açılması sonucu yaralanan dört kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Donetsk’e bağlı çeşitli ilçelerde de Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar kontrolü ele geçirmeye devam ediyor. Donetsk’te Rusya yanlıları, 11 Mayıs’ta bölgenin özerkliğinin ilan edilmesi için referanduma gidileceğini duyurmuştu.  


RUSYA'DAN TEPKİ GECİKMEDİ


Ukrayna’nın geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov, ordunun eylemcilere karşı “terör operasyonu”na yeniden başlamasını öngören kararnameyi onayladı. Olayların alevlenmesi üzerine Moskova’dan tepki gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna, Rusya, ABD ve AB temsilcilerinin Cenevre’de tansiyonun düşürülmesi amacıyla imzaladıkları anlaşmanın şartlarının Kiev yönetimi tarafından yerine getirilmediği belirtilerek, “Kiev yönetiminin Ukrayna’nın güneydoğu bölgelerinde, aşırı milliyetçi Sağ Sektör örgütünün militanlarının da katılımıyla askeri operasyon yapacağı yönünde çıkan haberler ciddi endişe yaratıyor. Ukrayna hükümetinin’ böyle sorumsuz ve saldırgan eylemleri hayata geçirmesi felaket niteliğinde sonuçlara yol açar” denildi.


PUTİN MERKEL'LE GÖRÜŞTÜ


Rusya Devlet Başkanı Putin'in de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde, Kiev yönetiminin ülkenin doğu bölgelerindeki askeri operasyonlara son vermesi ve Ukrayna anayasasında köklü reformlar için diyalog girişimlerine destek verilmesi çağrısında bulunduğu bildirildi. Kiev yönetimi, bölgedeki olayların arkasında Rusya'nın olduğunu savunuyor, Rusya bu iddiayı reddediyor.


Bu haber 3894 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tekirdağ 7 Günlük Hava Durumu Tahminleri Kasım 2020 Haberi
Tekirdağ 7 Günlük Hava Durumu Tahminleri Kasım 2020 Haberi
Tekirdağ Hava Durumu 7 Günlük Kasım 2020 Kar Yağışı Tahminleri
Tekirdağ Hava Durumu 7 Günlük Kasım 2020 Kar Yağışı...