Mustafa Aydınlı

Mustafa Aydınlı

Yarın

19 MAYIS; KURTULUŞA GİDEN YOL

17 Mayıs 2019 - 12:06 - Güncelleme: 17 Mayıs 2019 - 12:21

     19 Mayıs 1919 Özgürlüğe, bağımsızlığa ve kurtuluşa giden yolun başlangıcı. Çağın akışına ayak uyduramayan Osmanlı Toplumu çöküşün eşiğine gelmiş. Amerikan Mandası veya İngiliz Himayesinin ötesinde bir çıkış göremiyor. Hatta padişah tacım-tahtım yerinde kalsın da, ötesini nasıl biliyorsanız öyle yapın der konumundaydı, emperyalist güçlere karşı.
     Mustafa Kemal’in Samsun’a ilk adımı atmasıyla, ülkenin kaderini değiştirecek kutsal direnç başlamış oluyordu. Sadece “yedi düvel” denen emperyalist güçlere karşı değil, aynı zaman da iç isyanlara karşıda olağanüstü mücadele yürütülüyordu. İç isyanların en tehlikelisi, İngiliz işbirlikçisi Anzavurdu. İlk çıkış noktası, Çanakkale’nin Biga İlçesidir. Dini söylemleri kullanarak Düzce, Gerede dolaylarına kadar, kar yumağı gibi büyüyerek ilerledi. Bunu Konya’da Delibaş İsyanı ve Yozgat’ta Çapanoğlu İsyanı gibi pek çok isyan izledi.  Dini siyaset ve bir isyan aracı olarak kullandılar. Osmanlı toplumunun zayıf düşmesi ile birlikte ülke içindeki yabancı azınlık grupları da ayağa kalkmıştı. 
     Mustafa Kemal’in başında bulunduğu ulusal kurtuluş mücadelesi veren güçler, üç önemli güce karçı amansız mücadele vermiştir.
        “1. Emperyalist Dış Güçler,
     2. Emperyalistlerin ülke dışında ve içinde yer alan gayrimüslim ve Müslim işbirlikçileri.
     3. Osmanlı padişahı Vahdettin, hanedanı,  Osmanlı devlet adamları, devşirme Osmanlı yöneticileri ve onların kışkırttıkları “İslâm Görünümlü” bazı yerli tarikatlar”
       Önemle hatırlatmak isteriz ki; tarihten günümüze “Türk düşmanlığı ortak paydasında buluşan bu üçlü şer grubu“, her zaman ve her koşulda tam bir işbirliği içinde hareket edegelmişlerdir…”(1)
        Bu nedenledir ki Mustafa Kemal söylevinde şöyle demiştir; “Saygıdeğer ulusuma şunu öğütlerim ki; bağrında yetiştirerek, başının üstüne dek çıkaracağı adamların kanındaki ve vicdanındaki öz mayayı çok iyi incelemeye dikkat etmekten, hiçbir zaman geri kalmasın.“ (Gazi Mustafa Kemal, Nutuk – Söylev, Cilt 2, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1999, s. 811.)
       Yine Mustafa Kemal’in şu veciz sözleri bize gerçeği anlatmak için yeterlidir sanırım.
     “Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize, görecekleri eğitimin derecesi ne olursa olsun, en önce ve her şeyden önce Türkiye’nin bağımsızlığına, kendi benliğine, ulusal geleneklerine düşman olan bütün ögelerle mücadele etme gereği öğretilmelidir. ” (1923)
     Ulusal Egemenlik Üzerine “Eşitliğin, hürriyetin ve adaletin dayanağı Milli Hakimiyettir. Hakimiyet-i Milliye ise milletin namusudur, haysiyetidir ve şerefidir.
     Kemalizm, veya Atatürkçü Düşünce Sistemi, bir Çağdaşlaşma Tasarımı’dır. Bir Uygarlık Projesi’dir. Ata’nın deyimleriyle “Us ve bilim” O’nun manevi mirasıdır ve “sürekli devrimcilik” ile kendini sonsuza dek yenilemesinin kesin güvencesidir.” (2)
     Mustafa Kemal için 19 mayıs öylesine önemlidir ki, doğum tarihi olarak 19 Mayıs 1881 olarak belirlemektedir. “Mustafa Kemal’le ilişkileri iyi tutmayı önemseyen İngiltere Kralı 8’inci Edward Türkiye’den Atatürk’ün doğum tarihini sordurur. Her yıl Atatürk’ün doğum gününü kutlamak istemektedir. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak’ın imzasıyla verilen yanıtta, doğum günü“19 Mayıs 1881” olarak bildirildi.  Aslında, ATATÜRK’ün doğum günü, net olarak kayıtlı değildir. Ancak, İngiltere’ye verilen bu yanıt, O’nun yaşamındaki en önemli tarihin 19 MAYIS 1919 olduğunu kanıtlamaktadır...
     O’nun sonsuzluğa göçüşü, salt Türk Ulusunu değil, bütün dünyayı ayağa kaldırdı... Cenaze törenine pek çok asker ve devlet adamı katıldı. Ancak, en anlamlısı, Fransız Generali Gourrot’un katılımı idi…
*     Sağ kolunu 1915 yılında Çanakkale Savaşında yitiren Fransız General Gourrot (Guro); ANKARA’ya koşup geliyor ve
*      “Seni selamlamak için bir kolum daha var” diyerek, Gazi M. Kemal ATATÜRK’ün cenazesini gözyaşları içinde selamlıyordu.” (3)
     19 Mayısı anlamak ve O’na saygıyı anlatmak için bundan daha anlamlı ve veciz bir söz olabilir mi?

Kaynak Site:  Ahmet Saltık net
1 - 19 Mayıs 1919 – TARİHTEN BİR KESİT  G.Filiz tuzcu  20 Mayıs 2018

2 - 19 Mayısın 125. Yılına Armağan Emperyalizm Türkiye’den Ne İstiyor VİYANA konf  Prof. Dr. Ahmet Saltık (19.05.2018)
3 - Atatürk’ün doğum günü (19 Mayıs) Şahap Osman Aras. 21 Mayıs 2018

Bu yazı 743 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum