Nilgün Yazar

Nilgün Yazar

Gökyüzü

MUTLULUK ÜSTÜNE

09 Mayıs 2020 - 13:10

      Günümüzde insanı insan yapan değerler bırakılmış onların yerini başarı, yüksek gelir, mevki makam, üstünlük kurma hırsı almıştır. Bunların sonuçlarını toplumsal hayatta hep birlikte gözlemliyor ve insanların mutsuzluğuna, boşanmalarına cinayetlere, tacizlere, psikologlara başvurularda taleplerin arttığına tanık oluyoruz. Hedonist (zevkçi) davranışların tırmandığı günümüzde insanlar iç huzuru bulamıyor, kendisi ile barışık olmadığı gibi çevresi ile bitmez tükenmez kavgalar halinde. Yeni eğilimlerinde makam, mevki, zenginlik konusunda başarılı olsalar bile ihtişamlı görünümleri içlerindeki karanlığı aydınlatamıyor.
      Göz alıcı bir ev düşünün. Bahçesinde güller açmış, duvarlar gök kuşağı gibi ihtişamlı boyanmış lakin evin içini örümcekler sarmış, yarasalar yuva yapmış, kapkaranlık kasvetli bir ev.
      Saf mutluluğu en iyi çocuklarda görürüz. Onlara baktığımızda mutlulukları, doğal davranışları gözümüzden kaçmaz. Bazen belki de bir çocuk olmak gerekir, içimizdeki çocuğu arada salıvererek. Ebeveynlerimizin sorduğu soruyu hatırlar mısınız? Büyüyünce ne olacaksın oğlum, yada kızım. Mutlu diyemedik, çünkü çocuktuk akıl erdiremedik. Sahi büyüyerek hata mı ettik?
      Parası vardır, herşeyi vardır ama huzuru yoktur diye duyarız çevremizde. Çoğu zaman nankör davranıyor insan hep daha fazlasını istiyor, onda var bende niye olmasın. Nankör davranışlarımızın sonu yoktur. İç huzurumuzu korumak kibir, öfke, kıskançlık duygularımızı da yönetmemizi sağlayacaktır.
      Epiktetos "Başkalarına ait bir şeye göz koyup haset ediyorsanız unutmayınız ki elinizdekini de yitiriyorsunuz" demiştir.
      Hayat kısadır, göz açıp kapayıncaya kadar geçecektir. Kaç yaşında olursak olalım geriye baktığımızda  yıllar ne çabuk geçmiş diyeceğiz. Büyük mutluluklar aramak yerine hayatın her anında küçük mutluluklarla huzur bulmamız mümkündür.
      Yok kenarında kendiliğinden açmış çiçek, penceremize  konmuş kuş, bahçemizde ki kediyi sevmek, onunla paylaşmak şefkat duygumuzu bilimsel olarak, insanları mutlu eden hormonların salgılanması ile beyin vasıtasıyla oluşan duygu, duygu olarak ifade edilen mutluluk bir yaşam kaynağıdır.
      Nasıl daha çok mutlu olabilirim sorusuna cevap ararken, büyük bir ev, son model araba, daha çok para kazanmak gibi gözükse de, asıl mutluluk elindekinin kıymetini bilmektir.
      Bizler akşamki yediğimiz yemeği beğenmiyorken, Afrika 'da onu bulamayanlar var. Sağlık en büyük zenginlik, mutluluk değil midir?
         Yıllarca yatağa bağımlıları bir düşünün.
         Mutluluk birazda elindekine şükretmektir.
         Belki de mutluluk çok yakınımızdadır, yeter ki adresimiz
         Sevgi mahallesi
         Huzur sokak
         Mutluluk apartmanı olsun.
         Denize gitmeden balık tutmak bir hayal ise
         Huzur sokağına uğramadan mutluluk apartmanın da oturmakta öyle.
         Diğer bir deyişle mutluluk bizi aramaz, biz arayıp bulacağız.

Bu yazı 1526 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Mümin DERE
    3 yıl önce
    Sayın Nilgün Yazar ustadim: güzel olmuş. Sizi kutluyorum. Durmak yok. Üretmeye devam. Hoşça kalınız.